Institutionen för Datavetenskap
Nyhetsarkiv
Umeå universitet

 

Detta arkiv används ej mer. (publ 2013-05-13)

Se http://www.cs.umu.se/om-institutionen/nyheter/ istället.


Att lära robotar tänka själv (publ 2009-12-11)

Vilka mekanismer krävs för att en robot ska lära sig uppgifter som den inte är programmerad för? Hur kan vi lära en robot att skaffa sig nödvändig kunskap för en uppgift? Svar på en del av dessa frågor presenterar doktoranden Erik Billing, institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet i sin licentiatavhandling.

Onsdag 16 december presenterar Erik Billing sin licentiatavhandling med titeln Cognition Reversed - Robot Learning from Demonstration.
Presentationen äger rum kl. 13.15 i sal N300, Naturvetarhuset.
Diskutant är Tom Ziemke, professor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde.
Presentationen sker på svenska och alla intresserade är välkomna.

Läs hela pressmeddelandet här.


60 miljoner till tekniskvetenskaplig forskning (publ 2009-11-13)

Umeå universitet satsar över 60 miljoner kronor på teknikvetenskaplig forskning. Åtta unga forskare ska anställas för att förstärka kvaliteten på de tekniska utbildningarna.

– Vi kommer framför allt att satsa på forskningsområden med kopplingar till våra civilingenjörsprogram. En förbättrad kvalitet på programmen handlar i förlängningen om att öka våra studenters anställningsbarhet.

– Det kommer bland annat att ske genom att våra nya forskare ska ha ett nära samarbete med näringslivet, inte minst på regional nivå, berättar Åsa Rasmuson-Lestander, dekanus vid Umeå universitets teknisk-naturvetenskapliga fakultet.

Läs mer här.


Uppskattad doktoranddag (publ 2009-11-11)

Datavetenskaps doktorander presenterade sin forskning vid en uppskattad doktoranddag som anordnades av institutionen den 11 november. Denna gång var det ca hälften av institutionens doktorander som fyllde dagen med presentationer för varandra och övriga intresserade. Doktorander som deltog var Martin Berglund, Robert Helgesson, Lars Karlsson, Marie Nordström och Meiyue Shao. (På bilden saknas Lars Larsson.)


Vill låta användarna utveckla mobila tjänster (publ 2009-11-10)

Användare av mobila tjänster står i fokus i nytt forskningsprojekt hos Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT) vid Luleå tekniska universitet. Tillväxtverket har nyligen anslagit nära 17 miljoner kronor ur EU:s regionalfond där forskare från Umeå och Luleå ingår.

– Syftet med projektet är att ge mobilanvändare verktyg att utveckla och kombinera mobila tjänster efter eget behov, säger Anders Broberg, interaktionsdesigner på institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Läs mer om projektet på UCIT.


Forskningsanslag till design optimering (publ 2009-11-09)

Professor Martin Berggren vid datavetenskapen har fått totalt 2,5 miljoner kronor, fördelat  på tre år, i forskningsanslag från Vetenskapsrådet.


Pengarna ska användas till grundforskning och metodutveckling inom designoptimering. Metoderna förväntas kunna användas till så skilda tillämpningar som design av artificiella blodkärl och högtalarhorn.

Anslaget kommer att användas för att delfinansiera en forskare samt en ny doktorand, säger Martin Berggren.


Lärare breddar sin kompetens i näringslivet (publ 2009-10-27)

Studenter behöver en aktuell koppling mellan sin utbildning och sin kommande arbetsmarknad. Därför bidrar Tekniska högskolan med lön till lärare på ingenjörsutbildningarna som vill kompetensutveckla sig i näringslivet.

Fredrik Georgsson, programansvarig för civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap,  har under ett halvår arbetat på Tieto för att lära sig mer om vad som väntar studenterna när det kommer ut i näringslivet. Läs mer om hans erfarenheter här.

Bildtext: Fredrik Georgsson, programansvarig för civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, Jan-Olov Eriksson, platschef på Tieto, och Irina Fällström, ansvarig för kontakter med universitet på Tieto, ser fram emot ett fortsatt samarbete. Foto: Mikael Lundgren


Forskningen behöver mer datorkraft (publ 2009-10-20)

Superdatorer används i dag för att göra invecklade beräkningar inom både forskning och industri. Dessvärre finns det problem där datakraften inte räcker till, och systemen är dessutom svåra att hantera.

Men med en automation av samverkan mellan super- och persondatorer kommer det bli mycket enklare i framtiden att koppla ihop resurser i gridsystem, säger P-O Östberg som presenterar sin licentiatuppsats fredag den 23 oktober.

Licentiatuppsatsens titel är Architectures, Design Methodologies, and Service Composition Techniques for Grid Job and Resource Management. Presentationen sker kl.13.15 i sal MA 121, MIT-huset, Fakultetsopponent är docent Vladimir Vlassov, Kungliga Tekniska Högskolan.

Läs mer om P-O Östberg här.


Smart kranstyrning förbättrar skogsarbetet (publ 2009-10-09)

Forskningsprojektet "Smart kran för skogstillämpning" har som mål att underlätta arbetet för skogsmaskinsförare, till exempel genom automatisk lastning av stockar. Fredagen 9 oktober presenterades resultat från projektet för ett stort antal inbjudna gäster som här Maria Hedblom, näringslivschef Vindeln, Carl Kempe, Kempestiftelserna och Ola Ringdahl, Datavetenskap.

Läs mer om forskningsprojektet.

 


Snart Nordiskt mästerskap i programmering (publ 2009-09-30)

Nu på lördag är det dags för Nordiskt mästerskap i programmering, en tävling som samtidigt går i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Tävlingen går ut på att klura på en handfull uppgifter med varierande svårighetsgrad och skriva program som löser respektive uppgift så snabbt som möjligt.

Anmälan senast fredag!

Mer information på http://ncpc.idi.ntnu.no/ncpc2009/


CodeMill nominerade till Umeågalan 2009 (publ 2009-09-30)

IT-företaget CodeMill AB startades förra året av tre civilingenjörer som studerat teknisk datavetenskap vid Tekniska högskolan. Nu är de nominerade till det prestigefyllda priset Årets avknoppningsföretag som delas ut av Umeå universitet, Uminova Innovation, Uminova Invest och Connect Norr i samband med UmeåGalan den 12 november.

Läs mer om nomineringen här.


Hisspresentation och näringslivsdag för nya studenter (publ 2009-09-18)

Näringsliv

Mats Wikström, Nomura minglar med studenter från datavetenskap.

Årets studenter drillades i onsdags på att vässa sin personliga hisspresentation på 30 sekunder och på att ställa frågor till fyra umeföretag i IT-branschen; Tieto, Sogeti, Nomura och Codemill. En näringslivsdag för att ge studenterna en insikt om hur branschen ser ut och vilken slags kompetens de söker efter.

– Det är först gången som vi har arrangerat dagen så här stort. Det är viktigt att studenterna får fundera över sin framtida yrkesroll i ett tidigt skede i utbildningen. Vi har grymt duktiga och eftertraktade studenter men de behöver även jobba på sin sociala kompetens. Det är viktigt om de ska jobba som konsult i framtiden, säger lektor Fredrik Georgsson. Förmiddagen inleddes med att studenterna fick vässa på en personlig 30 sekunders hisspresentation av sig själva, lite tips på vad de ska tänka på för att nå fram med mera.

Studenterna från datavetenskap vid Umeå universitet har hög anställningsbarhet, enligt Georgsson, högre än Chalmers, KTH och Lund.
– Det beror på att vi erbjuder en tuff utbildning som kräver ganska höga basfärdigheter. De blir grymma programmerare men behöver som sagt jobba lite mer på det sociala också.

Robin Lindström

Studenten Robin Lindström vill få jobbtips för framtiden.

Civilingenjörsstudenten Robin Lindström från Skellefteå gillade att få möta representanter från näringslivet tidigt i utbildningen.
– En sådan här dag ger lite mer insikt om vad man vill jobba med i framtiden. Jag har inte bestämt mig än vad jag vill satsa på.

Rickard Lindahl och Lukas Robertsson

Lektor Fredrik Georgsson och adjunkt Jonny Pettersson tillsammans

med studenterna Rickard Lindahl och Lukas Robertsson.

Rickard Lindahl från Norsjö och Lukas Robertsson från Övik läser civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap.
–   Det var kul att se att det finns så många lokala IT-företag och det gör att jag känner att det finns en möjlighet att kunna stanna kvar och jobba i Norrland, säger Rickard.
Lukas håller med:
– Det är bra att få en insikt om att det finns jobbmöjligheter i branschen.

Sandra Lindström

Sandra Lindström en av få kvinnliga studenter i år.

Dessvärre är det bara tre tjejer som har valt att studera vid institutionen i år. En av dem är Sandra Lindström från Skellefteå.
– Det är kul att få träffa näringslivet och få ställa frågor. Jag är en ganska social person och jag har jobbat med service så jag vet att det är viktigt att kunna möta människor.

Linda Delavaux

Linda Delavaux, Sogeti gillar att möta studenter.

Linda Delavaux, it-konsult på Sogeti, tycker att det är viktigt att studenterna får möta näringslivet för att få en verklighetsförankring i sina studier.
– Det är också bra för oss att kunna tipsa universitet vilken typ av kunskap vi är intresserad av i våra affärsområden. Själv läste jag systemvetenskap på institutionen för Informatik. Trist att det inte är fler tjejer som söker sig till IT-utbildningarna, vi är många tjejer som jobbar på Sogeti, säger hon.
Näringslivsdagen avslutades med en paneldebatt om vilka personliga och professionella färdigheter som efterfrågas i IT-branschen.

Se fler bilder från näringslivsdagen på Flickr.
Text och foto: Ingela Hjulfors Berg

 


"Att nätverka är viktigt i dataspelsbranschen" (publ 2009-09-09)

Emanuel Dohi, tidigare student på datavetenskap vid universitetet i Umeå är numera egen företagare i Codemill med fokus på den digitala upplevelseindustrin. Under den resan har han sett hur viktigt det är med kontakter och nätverk för att lyckas i affärer. Att åka iväg på internationella konferenser för att utöka nätverket är viktigt, menar han som nyligen besökt en stor spelkonferens i Tyskland. 

Läs hela intervjun här: Storbolag vill följa Umeås dataspelsföretag


COMSOL Multiphysics workshop och seminarium 23 september i Umeå (publ 2009-09-07)

Du har väl inte missat att vi håller seminarium och workshop om simulering med COMSOL Multiphysics i Umeå den 23 september och i Luleå den 24 september? Vi presenterar mjukvaran och ger dig möjligheten att själv prova bygga modeller. Dessutom får du en förhandstitt på COMSOL Multiphysics 4, den nya versionen som ska släppas senare i höst.

Datum & plats:

Umeå, 23 september, mer information & anmälan på http://www.comsol.se/activity/mws_09/14.php

Luleå, 24 september, mer information & anmälan på http://www.comsol.se/activity/mws_09/15.php

Agenda:

08.15 - 09.45 Seminarium: Presentation av COMSOL Multiphysics
& förhandstitt på COMSOL Multiphysics 4
09.45 - 10.00 Förmiddagskaffe
10.00 - 12.00 Workshop: Introduktion till COMSOL Multiphysics
13.00 - 15.00 Workshop: Öppen session, välj ett av fem ämnen
att fördjupa dig i

Med vänlig hälsning,
Adriana Oscarsson 

P.S. Vill du fördjupa dina kunskaper har du möjlighet att gå
en av våra heldagskurser. Du kan läsa mer och anmäla dig på http://www.comsol.se/activity/courses_09/4.php.


Nu finns Algodoo på webben (publ 2009-09-02)

Fysikprogrammet Algodoo som gör det enkelt att testa och förstå fysikens lagar  lanseras nu stort på webben genom umeåföretaget Algoryx. Programmet, som lär revolutionera skolans fysisk lektioner, har utvecklats av civilingenjörsstudenten Emil Ernefeldt. Det var hans examensarbete i teknisk datavetenskap från Umeå universitet tillsammans med handledaren Kenneth Bodin på institutionen för datavetenskap.

Algodoo har även inlett ett samarbete med Intel där processorjätten har ett projekt för skoldatorer som går under namnet Classmate PC, och där kommer Algodoo att vara ett av programmen som återförsäljare kan välja att skicka med datorerna.

Läs mer om Algodoo:

Algodoo

Ny teknik - Youtube-succén förändrar skolan

Ny teknik - Intresset för ämnet höjs


Fler studenter på datavetenskap (publ 2009-08-21)

Antalet sökande till Umeå universitet har i år ökat med 3 000 fler studenter jämfört med fjolåret. Det märks inte minst på ämnet datavetenskap.
– Tack vare att civilingenjörsutbildningarna har ökat med 85 procent från 174 till 315 antagna studenter så har vi en första prognos på att vi kommer att ha 391 studenter på våra programmeringskurser i Python och C i höst, säger Per Lindström, studierektor på datavetenskap.
En av orsakerna till ökningen är att det nya civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi lockat 55 studenter.
Förutom fler sökande till programmeringskurserna på datavetenskap har även civilingenjörsprogrammet interaktion och design fått 17 fler studenter i år. De ökar från 20 till 37 antagna. Kandidatprogrammet i datavetenskap har i år 20 antagna jämfört med 13 förra året.
– Visst kan mycket förändras med antagningssiffrorna innan kursstart, men det känns mycket positivt att fler väljer att studera hos oss, säger Per Lindström.


Algodoo gör fysik lekfullt (publ 2009-06-04)

Kenneth BodinDet började som ett lekfullt examensarbete för två år sedan. Nu lanseras Emil Ernerfeldts programidé Algodoo till skolor över hela världen med hjälp av Intel och Algoryx. Fysiklektionerna världen över lär aldrig mer bli sig lika. På bilden visar Kenneth Bodin, VD för Algory och forskare, upp den Classmate PC som Intel installerar Algodoo i.
Läs mer


Studentprojekt kring hållbar utveckling (publ 2009-06-03)

Studentprojekt kring hållbar utveckling

– Det var väldigt svårt i början, vi visste inte alls vad projektet skulle leda till. Vi har lärt oss allteftersom, berättar studenten Kenneth Swedlund.

I tio veckor har 26 studenter deltagit i kursen Design av samverkande system. De har fått fria händer att utarbeta ett gemensamt projekt kring hållbar utveckling på uppdrag av förutbestämd beställare, i det här fallet läraren Anders Broberg.

I kursen har de använt sig av metodiken Scrum för att få hela gruppen att samarbeta mot ett och samma mål. Gruppen delades in i fem undergrupper med teamledare och en gemensam projektledare i läraren Jonny Pettersson för att få flyt på kommunikationen.

– Hela kursen är resultatet på kursen, vi kan nu lämna över den till nästa kurs som en prototyp för hur den kan hållas, säger Rickard Tornblad.

Vad blev då resultatet? Jo, gruppen brainstormade fram ett antal olika idéer för en virtuell knytpunkt, med syfte att förmå människor att förändra sitt miljömedvetande.

– Det blev bland annat en idébank, forum, spel, tävlingar där familjer och företag skulle utmana varandra att cykla istället för att ta bilen. Tanken med hela projektet vara att alla skulle känna att vi kom fram till en helhet, säger Caroline André.

En gemensam logo i form av en grön/blå droppe på grön botten har också utformats för att symbolisera det gemensamma hållbara företaget Re.

 


Avhandling om bättre och snabbare sökmotorer (publ 2009-06-02)

Ola ÅgrenSökmotorer på internet skapar i princip alltid en rangordning av samtliga sidor och sedan väljs bara sidor ut som innehåller de rätta orden. Ola Ågren, Umeå universitet, beskriver i sin avhandling ett nytt sätt att tänka som ger relevantare träffar och snabbare sökmotorer.

Fredagen den femte juni försvarar Ola Ågren, Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Finding, Extracting and Exploiting Structure in Text and Hypertext. Svensk titel: Att finna, extrahera och utnyttja strukturer i text och hypertext.
Disputationen äger rum kl 13.15 i MA121, MIT-huset.
Läs mer


Yppersta världsklass från datavetenskap (publ 2009-05-27)

IT-utvecklare av yppersta världsklass jobbar vid företaget Nomura i Umeå sedan de studerat vid institutionen för datavetenskap, skriver sajten umea.se.

— Vi har en väldigt bra relation med universitetet, vilket också är jätteviktigt för oss. För två och ett halvt år sedan anställde vi 15 personer från datavetenskap, det var de 15 bästa och sedan dess har det blivit ett par stycken till, säger Jonas Kröger, platschef för japanska Nomura i Umeå.
Läs mer 


Företag möter studenter kring exjobb (publ 2009-05-27)

Master ThesisSamarbetet med näringsliv är viktigt för institutionen, inte minst för att kunna erbjuda studenterna bra examensarbeten. Flera gånger under terminen får därför studenter möta ett antal företag från Umeå för att få information om vad man arbetar med. Två av företagen som deltog onsdag 27 maj var Nomura och Sogeti. På bilden från vänster Håkan Lindqvist och Mats Wikström från Nomura och Anders Wink, Sogeti. 

Håkan Lindqvist, till vänster, är en av flera studenter som läst teknisk datavetenskap i Umeå och därefter blivit anställd på företag i Umeå. Håkan Lindqvist finns idag på Nomura.


Inbjudan till projektredovisning i kursen Design Av Samverkande System (publ 2009-05-26)

Under våren har vi arbetat med att ta fram ett system för att få människor att agera och tänka på hur man kan leva och uppnå en mer hållbar utveckling.
Redovisningen kommer att äga rum i MIT-husets ljusgård, måndagen den 1a juni kl: 13.00-15.00.

För en mer hållbar framtid på vår jord hälsar vi er lärare,
doktorander och studenter välkomna att ta del av denna redovisning.

Projektgruppen i Samverkande System vt-09


Workshop om hållbar utveckling (publ 2009-05-08)

"Dela med dig av dina åsikter och påverka vår framtid", säger studenterna på kursen Design av samverkande system och bjuder in till workshop om hållbar utveckling.
Kom och möt studenterna som bygger system som möjliggör att människor kan vara med och och sprida idéer som kan lösa problem som vi står inför.
Måndag 11 maj, 09-12.
Ljusgården i MIT-huset


Lyckad dag för doktorander (publ 2009-05-06)

Doktorander

 

 

Datavetenskaps doktorander presenterade sin forskning vid en uppskattad doktoranddag som anordnades av institutionen den 6 maj. Denna gång var det ca hälften av institutionens doktorander som fyllde dagen med presentationer för varandra och övriga intresserade. Från vänster Björn Adlerborn, Ola Ringdahl, Fotios Katolis, Erik Billing, Per-Olov Östberg, Daniel Sjölie och Jan-Erik Moström. (På bilden saknas Dipak Surie.)
Se hela programmet och abstrakt.


Jonny Pettersson tilldelas pedagogiska pris (publ 2009-04-23)

Jonny PetterssonJonny Pettersson vid institutionen för datavetenskap prisas än en gång för sin framstående pedagogiska förmåga. Motiveringen till den pedagogiska utmärkelsen lyder: En engagerad och drivande lärare som på ett öppet och inbjudande sätt förmedlar sin passion för datavetenskap vann studenternas pris för bästa pedagogiska insats.

Det är Umeå naturvetar- och teknologkår som tilldelar Jonny Pettersson, universitetsadjunkt vid institutionen för datavetenskap och programansvarig för kandidatprogrammet i datavetenskap, årets pris för pedagogiska insatser 2009.
Läs mer

- Det är alltid roligt då våra lärare uppmärksammas på det här sättet, och kanske extra roligt när priset kommer från studenterna själva, säger prefekt Erik Elmroth.

Tidigare i år fick Jonny Pettersson ta emot ytterligare ett pedagogiskt pris: Ångpanneföreningens forskningsstiftelses Pris för Framstående insats inom Teknisk utbildning".


Lars Karlsson presenterar sin licenciatavhandling (publ 2009-04-22)

Lars KarlssonMåndagen den 27 april, kl. 13.15 i N320, Naturvetarhuset, presenterar Lars Karlsson sin licentiat-uppsats med titeln Blocked and Scalable Matrix Computations -- Packed Cholesky, In-Place Transposition, and Two-Sided Transformations.  Diskutant är professor Michael Thuné, Inst. för Informationsteknologi, Teknisk Databehandling, Uppsala Universitet.


Johan Tordsson disputerar (publ 2009-04-02)

Johan TordssonFredag den 3 april försvarar Johan Tordssson sin avhandling “Portable Tools for Interoperable Grids - Modular Architectures and Software for Job and Workflow Management" Fakultetsopponent är professor Ramin Yahyapour, Director of the IT and Media Center, Dortmund University of Technology, Tyskland.

Tid: 13:15 Plats: MA121, MIT-huset

Läs avhandlingen här


Forskarassistent i beräkningsteknik sökes (publ 2009-03-27)

För vidare information om tjänsten se här.


Marie Nordström presenterar sin licenciatavhandling (publ 2009-03-10)


Den 11 mars, kl. 10.15 i N450, Naturvetarhuset, presenterar Marie Nordström sin licenciat-avhandling med titeln He[d]uristics, Heuristiker för att konstruera objekt-orienterade exempel för noviser. Diskutant är Kathryn E. Sanders, Dept. of Mathematics and Computer Science, Rhode Island College, Providence, RI, USA.

Avhandlingen finns att läsa som pdf-fil på http://www.cs.umu.se/~marie/thesis/


Goda möjligheter till jobb efter datautbildning (publ 2009-02-23)

Arbetsförmedlingen tror att studenter från högskolans datautbildningar går mot en mycket ljus framtid. En ny rapport från Arbetsförmedlingen bedömer att ”IT-arbeten” tillhör de tio hetaste på marknaden och att de som går ut från datautbildningar på högskolan inom de närmaste åren kommer att ha mycket goda möjligheter att hitta jobb. I rapporten står bland annat att ”Det innebär att möjligheterna att hitta ett jobb för datautbildade bedöms bli mycket goda på fem till tio års sikt inom datayrken som kräver högskoleutbildning.”
och
"Dataområdet har kännetecknats av stora förändringar och nya yrkesbenämningar dyker upp. Det är svårt att skissera vilka yrken som expanderar mest i ett mer långsiktigt perspektiv. Den som funderar på att arbeta inom datayrken bör satsa på att först genomgå en längre grundläggande datautbildning på högskolenivå, som kan utgöra grunden för en mängd olika datayrken.”

Se sid 9 i rapporten Var finns jobben? på Arbetsförmedlingens hemsida.


Storsatsning på industriell IT-forskning vid Umeå universitet (publ 2009-02-20)

Umeå universitet, Baltics donationsfond och Umeå kommun satsar 28,5 miljoner kronor på att bygga upp forskningsprofilen tillämpad IT till Europas främsta IT-innovationsmiljö. Lars Mathiassen, en av världens främsta forskare inom tillämpad IT, blir gäst professor i IT management vid Umeå universitet.

Läs hela pressmeddelandet


Invigning av Interactive Institute Umeå (publ 2009-02-12)

Mycket varmt välkommen till invigningen av Interactive Institute Umeå onsdagen den 18:e februari! Tillställningen inleds kl 16.00 i Ljusgården i MIT-huset, Umeå universitets campus. Efter invigningen bjuds dryck, buffémat och mingel.

Läs hela inbjudan här


Akademiska Hus presenterar Vintercampus 2009 (publ 2009-02-05)

Kom och upplev Vintercampus på Campus Umeå torsdag den 19 februari kl. 11-16.

I vårt led att verka för ett levande campus där universitet, näringsliv och allmänhet kan mötas på ett naturligt sätt, bjuder Akademiska Hus alla intresserade på en dag av spännande vinterupplevelser på Campus Umeå vid ängarna.

Besök lappkåtan med brasa, renskinn och sittplatser där du kan prova vildmarksmat. Rid på islandshästar, hälsa på renarna, prova längdskidåkning, grilla korv, bada i badtunna (ta med badkläder) eller njut av en fartfylld åktur med hundspann.

Kom och upplev Vintercampus på Campus Umeå torsdag den 19 februari kl. 11-16. Varmt välkommen, vi ses!


Nytt program ska förändra fysiklektionen (publ 2009-02-05)

Algodoo är en ny mjukvara för Classmate PC som ska göra skolans fysiklektioner enkla, lättillgängliga och framför allt riktigt roliga. Techworld har besökt Umeåföretaget Algoryx för en närmare titt.

Många av er känner kanske till Algodoos föregångare, Phun, som i början av 2008 fick en hel del uppmärksamhet i medierna. Phun simulerar fysik på ett enkelt och tilltalande sätt och är ursprungligen ett examensarbete av Emil Ernerfeldt som då studerade teknisk datavetenskap på Umeå Universitet.
- Jag ville skapa en applikation som tar fram kreativiteten hos folk, där vem som helst kan implementera sina ideer snabbt och enkelt, säger Emil Ernerfeldt, i dag heltidsanställd på Algoryx.

Läs hela artikeln


Stefan Johansson disputerar (publ 2009-02-03)

Fredag den 6 mars försvarar Stefan Johansson sin avhandling Tools for Control System Design -Stratification of Matrix Pairs and Periodic Riccati Differential Equation Solvers. Fakultetsopponent är Paul Van Dooren, Department of Mathematical Engineering, Catholic University of Louvain, Belgien.

Tid: 13:15 Plats: MA121, MIT-huset

Läs hela avhandlingen här


Umeå universitet och Microsoft satsar på Tillämpad IT (publ 2009-01-26)

Umeå universitet har arbetat intensivt för att stärka och utveckla forskning, utbildning och företagssamverkan inom IT‐området. Tillsammans med Microsoft, Interactive Institute och Uminova Innovation tar universitetet nu ytterligare ett steg framåt. Derny Häggström, Oryx, Pär Lärkeryd, Indexator, Lennart Holmlund, kommunalråd och Anders Backman, HPC2N och Algoryx möttes när Tillämpad IT vid Umeå universitet samlade forskare, företagare och politiker från regionen.

Läs mer


Svara på antagningsbeskedet! (publ 2008-12-18)

Glöm inte att svara på antagningsbeskedet innan den 30 december via studera.nu. Annars stryks ni från kurserna.


Helena Lindgren får VINNMER-anslag (publ 2008-12-03)

Helena Lindgren får närmare tre miljoner kronor för att utveckla tekniker och metoder för interaktiv och ”intelligent” äldrevård vid ledande forskningsmiljöer i Spanien och Skottland. Det är VINNOVA som delar ut anslag för att ge kvinnor bättre karriärmöjligheter. Anslaget som beviljats är på 2,76 miljoner kronor under tre år och innebär bland annat att hon får finansiering för halva sin lön.

Läs hela pressmeddelandet


Umeå universitets it- civilingenjörer klarar sig bäst i landet (publ 2008-11-27)

Hela 88 procent av dem som tog sin it-civilingenjörsexamen vid Umeå universitet hade fast jobb efter ett år. Det är den bästa siffran av alla it-civilingenjörsutbildningar i hela Sverige. Umeå slår klassiska institutioner som Chalmers, Lund och KTH.

Läs hela artikeln på Computer Swedens hemsida


Information om kursen High Performance Computing II (publ 2008-11-26)

Läs mer på datavetenskaps engelska nyhetssida, eller gå direkt till kursens hemsida.


Microsoft inleder unikt samarbete med Umeå universitet (publ 2008-11-13)

Microsoft genomför en satsning på nystartade umeåföretag med inriktning mot innovationer på IT-området. Microsofts satsning i Umeå får ingen annan motsvarighet i landet.

Läs notisen i sin helhet på på vk.se


Superdatorn Akka invigd (publ 2008-10-21)

Carl Kempe, styrelseordförande Kempestiftelserna, rektor Göran Sandberg och Sverker Holmgren, föreståndare för Vetenskapsrådets metacenter SNIC invigde måndagen den 20 oktober HPC2N superdator Akka.

Läs mer

Länk till artikel i Västerbottens Folkblad


Studenter vid datavetenskap kvalade vidare i NM i programmering (publ 2008-10-15)

Första helgen i Oktober gick kvalomgången av ACMs internationella programeringstävling för universitetsstuderande (ICPC) av stapeln. Umeå Universitets starkaste lag, T-Rex, kom på fjortonde plats i Sverige och tjugosjunde i Norden.

Deltagarna i ICPC tävlar i lag om tre personer. I T-Rex var det David Grundberg, Peter Sundqvist och John Talling, studenter vid datavetenskap, som slog sina kloka huvuden ihop. När tävlingen börjar får lagen en lista med tio svåra programmeringsproblem att lösa i C, C++ eller Java. Vinnare är det lag som efter fem timmar lyckats lösa flest problem, blir det lika vinner det lag som var snabbast.

På bilden ses problemlösarna Petter Ericsson och Joel Carlqvist. Foto: Tomas Ögren

Läs mer


Johanna Högberg krönikör på UCIT (publ 2008-10-02)

För en knapp vecka sedan deltog jag i en säljutbildning anordnad av Core Improvement AB i samarbete med Uminova Innovation. Utbildningen var riktad till relativt nystartade företag med nära koppling universitetet, så det kändes naturligt att CodeMill skulle vara representerat.  Mina förväntningar inför kursen var ljumma.

Läs krönikan i sin helhet


Datavetenskap får besök av rektor (publ 2008-09-30)

Tisdag den 7 oktober besöker rektor Göran Sandberg datavetenskap. Besöket  består av 30 minuters presentation av institutionernas verksamhet (presentation för rektor), lämpligen i mindre grupp. Därefter ett stormöte dit alla anställda på institutionen bjuds in. Rektor håller en 30-minuters genomgång av läget för UmU, därefter 30 minuters diskussion. Rektor önskar se så många som möjligt av de anställda vid institutionen på plats vid hans besök.

När: 15:30 Var: MC 413


Bonnie Nardi höll höstens första HUMlabseminarium (publ 2008-09-29)

Bonnie Nardi, UC, Irvine, höll den 25 september terminens första HUMlabseminariet under rubriken Mixed Realities: Information spaces then and now. Nardi pratade om utvecklingen av information spaces (som hon förklarar som identifierbara miljöer där människor söker information), baserat på hennes etnografiska studier av det populära dataspelet World of Warcraft (WoW), ett onlinespel i vilket man skapar en karaktär, avatar, som lever i en virtuell värld.

Läs mer


Nordiskt mästerskap i programmering (publ 2008-09-26)

Den 4e oktober är det dags för årets omgång av Nordiskt mästerskap i programmering. Varje lag består av upp till 3 personer, 1 dator och 5 timmar för att lösa 8-10 uppgifter av varierande karaktär. Har du ett intresse av problemlösning och programmering? Anmäl dig på NCPC-sidan. Senaste anmälningsdag är 3e oktober.


InternetBay Partnering Event 2008 (publ 2008-09-05)

Under rubriken Movie and Information Technology arrangerar InternetBay den 27 november ett event där nätverkande står i fokus. Talar gör bland andra Lars-Johan Jarnheimer, fd CEO på Tele 2 och Johan Mardell, executiv producent av filmen "ARN".
Se programmet


Idéer och reflektioner centralt i designkurs (publ 2008-08-06)

Anders Broberg Spela luffarschack med en spanjor medan du väntar på bussen, skapa konstverk på stan med din egen skugga eller varför inte få svar på frågan hur Umeå egentligen mår. Tre idéer som studenter på kursen Design av samverkande system har arbetat fram och utvecklat.** Det centrala på kursen är utvecklingen av idéerna och reflektionerna kring arbetet med det. Kursen omfattar 7,5 hp på avancerad nivå, och introducerar studenterna till konceptet Emergent Interaction System (EIS). Ett sådant system består av en miljö i vilken ett flertal aktörer delar en upplevelse eller ett fenomen, och där delar av interaktionen mellan aktörerna i systemet uppstår genom en direkt återkoppling.
Läs mer


Google summer of code före sommar med sol och bad (publ 2008-06-09)

Mattias Lidman Mattias Lidman läser andra året på teknisk datavetenskap. I sommar byter han stranden mot datorn eftersom han fått jobb i ett projekt inom Google summer of code.
Läs mer


Ny superdator hos HPC2N (publ 2008-05-30)

Bo KågströmEn ny superdator har flyttat in i nya lokaler hos HPC2N i MIT-huset vid Umeå universitet. Datorn tippas vara en av de 100 starkaste i världen, med en beräkningskraft som motsvarar närmare 5000 sammankopplade persondatorer. Men det är inte bara beräkningskraften som imponerar.
- Vi kör och erbjuder både Linux och Microsoft operativsystem i samma anläggning, och med Microsoft HPC Server 2008 har Linpack benchmark mätt imponerande resultat som kommer att presenteras vid kommande superdatorkonferens ISC'08 i Dresden, 17-20 juni, säger professor Bo Kågström, föreståndare för HPC2N. Systemet ska i första hand användas till beräkningar och datorsimuleringar för svensk forskning, men också för undervisning inom datavetenskap och flera civilingenjörsprogram samt för industrisamarbeten.Se tidigare nyheter 
Navigera på www.umu.se

 Umeå universitet
Teknisk-naturvetenskaplig
fakultet
Institutionen för
Datavetenskap
 
  Nyhetsarkiv
Forskning
För våra anställda
För våra studenter
Lediga Tjänster
Personal
Presentation
Utbildning
Slutförda examensarbeten
Support
 
 

----------------------------------------------------
Institutionen för Datavetenskap
Umeå universitet
Informationen ändrades 2008-09-23
Ansvarig för sidan: Mikael Hansson
 
Postadress: 901 87 Umeå
Tel: 090-786 50 00
Fax: 090-786 61 26
E-post: datavetenskap@cs.umu.se