B1
B1 Tiamin
Vattenlösligt

Behövs för:Omsättningen av kolhydrater, normal funktion hos muskler och nerver och normal energiproduktion
Brist:Lindrig brist ger nedsatt aptit, trötthet och svårighet att koncentrera sig.
I riskzonen befinner sig framför allt alkoholister, som har ett ökat behov av B1-vitamin samtidigt som de har sämre förmåga att tillgodogöra sig det.
Rekommenderat dagligt intag:Män: 1,4 mg
Kvinnor: 1,0 mg
Gravida kvinnor: 1,4 mg
Ammande: 1,5 mg
Finns i: De flesta livsmedel. Siktade mjölsorter är numera berikade.
ExempelPortions-
storlek
Mängd B1-vitamin
per portion, mg
Skinka125 g1,6
Bruna bönor,
torr vikt
75 g 0,5
Färska gröna ärter100 g0,4
Lever100 g0,3
Havregryn30 g0,2
Potatis200 g0,1
Mjölk2 dl0,1
Vetemjöl (berikat)30 g0,1
Obs! B1-vitamin är känsligt för vattenurlakning samt värme och bevaras bäst vid måttliga matlagningstemperaturer. Lång varmhållning ger stora förluster.

http://www.cs.umu.se/~isak/Vitamin/b1.html - Vitaminsidan - Svensk version - Jan 31 2000 - Isak Jonsson <isak@cs.umu.se> - DTD validerad (eng)
Informationen tagen från Vitaminer och mineralämnen av Apoteksbolaget