B12
B12 Kobalamin
Vattenlösligt

Behövs för:Produktionen av röda blodkroppar samt nervsystemets funktion.
Brist:Svårartad blodbrist, s k perniciös anemi, trötthet och retlighet.
Äter man allsidigt behöver man knappast oroa sig för att man skulle få för lite B12-vitamin med födan. Det avgörande är den "inre faktorn" som bildas i magsäcken hos friska personer och som är nödvändig för att man ska ta till sig B12-vitamin på rätt sätt.
Däremot kan brist uppstå hos veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk eller äggprodukter.
B12-vitamin lagras normalt i levern i stora mängder. Det kan därför dröja många år innan ev bristsymptom visar sig.
Rekommenderat dagligt intag:Vuxna: 3 µg
Gravida kvinnor: 4 µg
Ammande: 4 µg
Finns i: De flesta livsmedel. Siktade mjölsorter är numera berikade.
ExempelPortions-
storlek
Mängd B12-vitamin
per portion, µg
Kalvlever100 g60
Strömming125 g10
Mjölk2 dl1
Torsk125 g1
Ägg60 g1
Bogfläsk125 g1

http://www.cs.umu.se/~isak/Vitamin/b12.html - Vitaminsidan - Svensk version - Jan 31 2000 - Isak Jonsson <isak@cs.umu.se> - DTD validerad (eng)
Informationen tagen från Vitaminer och mineralämnen av Apoteksbolaget