B2
B2 Riboflavin
Vattenlösligt

Behövs för:Kroppens förbränning av fett, kolhydrater och protein samt energiproduktionen.
Brist:Tidiga tecken är sprickor i mungiporna, förändringar i munslemhinnan och irritation i ögonen
Rekommenderat dagligt intag:Män: 1,6 mg
Kvinnor: 1,2 mg
Gravida kvinnor: 1,5 mg
Ammande: 1,7 mg
Finns i: De flesta livsmedel, men särskilt mjölk. Siktade mjölsorter är numera berikade.
ExempelPortions-
storlek
Mängd B2-vitamin
per portion, mg
Nötlever100 g3,3
Mjölk2 dl0,3
Skinka125 g0,3
Nötkött125 g0,3
Ägg60 g0,2
Gröna ärter100 g0,2
Vetemjöl (berikat)30 g0,05

http://www.cs.umu.se/~isak/Vitamin/b2.html - Vitaminsidan - Svensk version - Jan 31 2000 - Isak Jonsson <isak@cs.umu.se> - DTD validerad (eng)
Informationen tagen från Vitaminer och mineralämnen av Apoteksbolaget