Zn
Zink (Zn)

Behövs för:Många enzymers funktioner, bl a vid transport av koldioxid från vävnaderna till lungorna, genbildning och proteinproduktion
Zink binds också till hormonet insulin som reglerar kolhydratomsättningen i kroppen.
Brist:Försämrad tillväxt hos barn och tonåringar, försämrat infektionsförsvar, försämrad sårläkning, förändring i huden och avtrubbat smaksinne.
Rekommenderat dagligt intag:Vuxna: 12 mg
Gravida kvinnor: 15 mg
Ammande: 15 mg
Finns i: Kött, kli, fullkornsmjöl mm.
ExempelPortions-
storlek
Mängd zink
per portion, µg
Nötkött125 g5
Griskött125 g3
Havregryn30 g1
Strömming125 g1
Gröna ärter100 g0,8
Ägg60 g0,5
Banan50 g1
Vetekli5 g0,5
Obs! I fullkornsmjöl finns ett ämne, fytinsyra, som binder zink. Om degen får jäsa länge, t ex över en natt, minskar mängden fytinsyra och kroppen kan ta upp mer zink ur brödet.

http://www.cs.umu.se/~isak/Vitamin/zn.html - Vitaminsidan - Svensk version - Jan 31 2000 - Isak Jonsson <isak@cs.umu.se> - DTD validerad (eng)
Informationen tagen från Vitaminer och mineralämnen av Apoteksbolaget